ОШ "Диша Ђурђевић"

Лазаревац

Главни мени

 1

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
star23c gremlin1
IN OUT
спорт дрога
другарство насиље
љубав мржња
здравње алкохол

Сарадња са школом № 598 из Санкт Петербурга

Једна од сарадња на коју смо највише поносни јесте сарадња коју смо успоставили са школом из Санкт Петербурга 2018. године. Од тада су протекле године испуњене интетесантним активностима, међу којима је и посета представника наше школе и ученика Русији.

Ова сарадња осмишљена је као конструктивна размена знања и заједничких активности, која подразумева годишње посете Русији, односно Србији. Ове активности сусреле су и ситуације проузроковане корона вирусом, те су многе активности морале бити одржане само путем онлајн платформи. Планирано је да, чим околности буду дозвољавале, посете буду настављене.

Издвојићемо вам нека од најзанимљивијих српско-руских дружења.

Трудили смо се да заједнички обележимо све важне празнике током године, попут новогодишњих и васкршњих празника, Масленицу, као и да организујемо интересантне онлајн часове.

Обележавање новогодишњих празника пратиле су израде честитки, мултимедијалних презентација и аудио-честитки. За Масленицу смо организовали дане посвећене руским обичајима и тематске дане. Правили смо палачинке, руске лутке и гледали смо руске филмове. Трудили смо се да све активности прилагодимо различитим узрастима, како би ученици могли у њима да учествују у великом броју.

Онлајн часови су подразумевали израду материјала на руском језику што је ученицима било нарочито од користи јер су на тај начин најбоље могли продубљивати стечена знања из руског језика. Ови часови били су посвећени представљањима културе Србије, нашегглавног града, али и важних знаменитости. Онлајн час који смо организовали током 2021. године обухватао је значајна научна открића и научнике у оквиру космичких наука. У оквиру ове теме спојили смо наставне и ваннаставне активности, проучавајући научнике који су се бавили и значајним књижевним радом, попут Николе Тесле и Милутина Миланковића.

Онлајн часови су одличан начин упознавања ученика из српске и руске школе, с обзиром на то да након посете Русији, морамо чекати на наредну посету која ће бити управо у нашој школи.

Током претходне посете Русији, наши ученици су имали прилике да учествују у часовима на руском и енглеском језику, да посете значајна културно-историјска места у Русији, али и да се друже са другарима, боравећи у њиховим породицама. Овакав вид учења и дружења важан је и за културолошки и социјални раст и развој ученика, који нам је, као основној школи, веома важан.

У прилогу можете видети неке од најинтересантнијих слика наше сарадње, а ми се веома радујемо почетку наредне школске године и будућим заједничким активностима.

Бројач посета

401723

Јавне набавке